DRAVA LIFE Info Day/DRAVA LIFE info dan

DRAVA LIFE projekt predstavljen na sajmu LIFE projekata u Zagrebu

Zagreb – U ponedjeljak, 7. svibnja 2018., u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Zagrebu je održan LIFE Info dan i Sajam LIFE projekata koji se provode na području Republike Hrvatske.

LIFE Info dan organiziran je povodom otvaranja LIFE natječaja za 2018. godinu koji su potencijalnim prijaviteljima predstavili predstavnici LIFE programa. Predstavljeni su tematski prioriteti i promjene u novom načinu prijave.

Cilj samog EU LIFE programa jest kroz održivi model sufinanciranja pružiti potporu europskim projektima s dodatnom vrijednošću koji provode aktivnosti vezane uz obnovu okoliša i klimatske promjene.

U sklopu LIFE Info dana organiziran je i Sajam LIFE projekata na kojem je predstavljeno ukupno 11 projekata. Među njima i DRAVA LIFE projekt koji se provodi na području 3 županije. Ukupna vrijednost projekta DRAVA LIFE je 4,6 mil EUR-a, od kojih je 60% sredstava iz Europske unije što ga čini najvećim projektom financiranim iz LIFE programa Europske Unije na području Hrvatske. Vodeći partner u projektu su Hrvatske vode dok su ostali partneri redom Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, WWF Austrija i Javne ustanove iz Virovitičko-podravske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.

 

 

 

 

 

 

 

Područje projekta DRAVA LIFE obuhvaća dužinu od 310 km i uključuje četiri NATURA 2000 područja na površini od 67.800 hektara. U projekt je uključena cijela dužina Drave u Hrvatskoj, osim dijela od Osijeka do ušća u Dunav (Park prirode Kopački Rit).

Na LIFE Info danu sudjelovali su partneri DRAVA LIFE projekta: Lidija Baras ispred Hrvatskih voda, Branka Španiček i Denis Povijač iz WWF Adrije i Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.