Kopački rit
Drava LIFE project partners, ornithologists and other nature conservation experts, regional development and tourism sector in Nature Park Kopački rit./Projektni partneri Drava LIFE projekta, ornitolozi i ostali stručnjaci iz sektora zaštite prirode, regionalnog razvoja i sektora turizma u Parku prirode Kopački rit.

DRAVA LIFE projekt & radionice u Kopačkom Ritu

Natura 2000, unutar projekta DRAVA LIFE, jedna je od trodnevnih radionica i razlog posjeti parku prirode Kopački Rit. Radionice i posjet parku prirode održani su od 6. do 8. studenog u organizaciji WWF-a. Na radionicama su sudjelovali stručnjaci iz sektora zaštite prirode, predstavnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), ornitolozi iz Austrije i Hrvatske, predstavnici REVITALA, te projektni partneri Drava LIFE projekta u Hrvatskoj.

Radionice – Natura 2000, Plan za posjetitelje rijeke Drave i Akcijski plan za riječne ptice

Prvoga dana održana je druga po redu radionica na temu „Natura 2000 održivo upravljanje rijekom Dravom“. Raspravljalo se o ciljevima i strategijama na tom području te obrani od poplava, agrikulturi, zaštiti Natura 2000 područja, turizmu i edukaciji posjetitelja.

Drugoga dana održana je prva radionica na temu „Plan za posjetitelje rijeke Drave“. Tada se raspravljalo o održivom turizmu i rekreaciji na rijeci Dravi. Kroz aktivnosti poput lova i ribolova, plivanja i raftinga, planinarenja, kampiranja i biciklizma. Sudionici su također pod stručnim vodstvom Renate Forjan, rukovoditeljice Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja plovidbom kanalima močvarnog područja, obišli Kopački Rit i njegov informativni centar. Jasmin Sadiković, koordinator Drava LIFE projekta u Hrvatskoj i predsjednik Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek potom je održao prezentaciju o Eko centru Zlatna Greda i primjerima pozitivne prakse u turizmu i sektoru očuvanja prirode.

Posljednjeg dana sudionici radionica raspravljali su o „Akcijskom planu za riječne ptice“. Unutar planiranog međugraničnog UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ koji se proteže kroz pet zemalja. Nakon radionice lokalni ornitolog Tibor Mikuška proveo je sve sudionike na turu promatranja ptica močvarica.

Kopački Rit sa svojim ljepotama i ekološkim vrijednostima predstavlja jedno od najznačajnijih poplavnih područja ali i turističkih odredišta kontinentalne Hrvatske. Pogledajte galeriju fotografija.

Rezultati radionica i prvi nacrti radnih skupina biti će završeni i dodani u novu strategiju u nadolazećim mjesecima. U planu su i dvije dodatne radionice na temu „Plana za posjetitelje rijeke Drave“.